Ga naar de hoofdinhoud general.skipToSearch general.skipToNavigation
25 jaar kennis en ervaring
Groene grondstoffen
Natuurlijk evenwicht
Hergebruik
Fallback Image

Het is die bodem! Terugblik VOEDSELBOSWEEKEND 2025: inspiratie, informatie én planten!

“Het is die bodem,” zegt Mario, de pizza-specialist van Iglo. "Als die bodem goed is, is die pizza goed”

Alle elementen voor een geslaagd plantseizoen zijn voorbij gekomen op ons Voedselbosweekend 2025. Enthousiaste mensen, tips voor een zorgvuldige voorbereiding van de bodem, handvatten om de juiste plant voor de juiste plek te kiezen, tips en trics om nazorg zo slim en efficiënt mogelijk te doen, regen, zonneschijn en natuurlijk sterk plantgoed. Was je erbij? Dank je wel voor je support! Kon je er niet bij zijn? In deze blog zetten we de hoogtepunten voor je op een rij, voor inspiratie en informatie om samen de wereld groener en gezonder te maken!

Eetbare tuin ontwerpen volgens permacultuur: Vera Greutink

De kaartjes voor de lezing van Vera Greutink waren al snel uitverkocht. Dat snappen we, want Vera kan als geen ander je laten zien hoe je van je achtertuin toch een eetbaar paradijsje kan maken. We zagen bezoekers van de lezing fanatiek meeschrijven en voor wie haar boek nog niet had, schafte het na de lezing aan.

Buitenkansje voor iedereen met een grote of kleine tuin: op 1 november 2025 geeft Vera een workshop over het ontwerpen van een productieve, onderhoudsarme en mooie eetbare tuin volgens de principes van permacultuur. Meer informatie vind je op haar website.

Bodem en Plant: Soilgecko en De Voedselboss

Eén van de projecten waar we al jaren planten aan leveren wordt al van voordat er een plant de grond in ging begeleid door Martijn Aalbrecht (De Voedselboss). De planten slaan daar zonder problemen aan en groeien dat het een lieve lust heeft. Een deel van het succes zit in de doordachte voorbereiding van de bodem.

Bodemverdichting is helaas een groot en veelvoorkomend probleem. Door dit voor het planten aan te pakken, geef je aanplant pas echt de kans om tot wasdom te komen. Zoals Cindy van Goor en Stefan Nieuwenhuijsen van Soilgecko zeggen: een door mensen veroorzaakt probleem moet ook door de mensen opgelost worden. Bodemverdichting kan ook door de natuur zelf opgelost worden, maar als je nu wilt planten, zul je toch eerst aan een bodemgezondheid moeten werken.

In hun lezingen tijdens ons Voedselbosweekend gaven Martijn, Stefan en Cindy praktische tips om je bodem voor te bereiden op de plant. We delen een paar tips: 

  • maak het plantgat twee keer zo breed en twee keer zo diep als de potkluit. 
  • breng de wortelkluit en de bovengrondse delen in balans door te snoeien (als de kweker dat nog niet voor jou heeft gedaan) 
  • mulch vooral niet met schapenwol, maar wel met een dun laagje compost en dek af met houtsnippers, blad of andere mulch.

Luister voor meer tips vooral naar hun podcast Bodem en Plant. Ze bespreken onderwerpen zoals bodemgezondheid, biodiversiteit, ontwerpprincipes en de verbinding tussen mens en natuur. Wij zijn trouwe luisteraars en pikken zelf ook nog nuttige tips op uit hun kennis en ervaringen.

Wilde planten: goed voor je microbioom

Tim en Leah van In het Wilde namen tijdens dit weekend vijf keer een heel geïnteresseerde groep mensen mee, op zoek naar eetbare wilde planten. Die bleken op onze kwekerij niet moeilijk te vinden. We aten brandnetel, harig knopkruid, melde, vogelmuur en paardenbloem. Tim en Leah lieten zien hoe je met respect voor de planten en voor jezelf kunt plukken, dus we plukten uiteraard alleen van veelvoorkomende planten.

Helaas zijn veel plantdeterminatieapps nog niet betrouwbaar genoeg om zonder de plant zelf goed te kennen een hap van een wilde plant te kunnen nemen. Een tip van Leah: word weer verliefd op de planten en bekijk ze van zaailing tot zaadje, van blad tot bloem. Dan kun je varen op je eigen waarnemingen en kennis en verwar je dolle kervel niet per ongeluk met fluitekruid.

Tim en Leah vertelden over hoe de voordelen van het eten van wilde planten opwegen tegen de eventuele nadelen. Wilde planten zijn zo gezond als de bodem waarop ze groeien en een gezonde darmflora begint dus al bij goed voor de bodem zorgen.

Ken je grond - MergenMetz

Norbert Mergen gaf op zaterdag en zondag een lezing over de hoogte- en dieptepunten in het ontwikkelen van zijn Eetbare Siertuin. Zijn tip: Ken je grond, ken je grond goed, ken je grond nog beter! En dat wordt je pizza uiteindelijk ook goed, want Norbert wees ons in zijn presentatie op die gouden wijsheid van Mario, de pizzaspecialist en dat is natuurlijk helemaal terecht.

Norbert schreef een verslag van ons Voedselbosweekend, met daarin een korte samenvatting van zijn presentatie én een oproepje voor een nieuwe tuinbaas voor de tuinen van MergenMetz. Je leest het hier.

Hij tipte ook een aantal van zijn favoriete boeken, niet helemaal toevallig zijn dat boeken die wij zelf ook veel raadplegen.

Praktisch handboek voedselbossen, Martin Crawfords standaardwerk met daarin alles wat je moet weten voor ontwerp, aanleg en onderhoud van een voedselbos of eetbare bostuin op resp. een groter of kleiner perceel.

Eetbare Wilde Planten is ook zo’n must have! Een betrouwbaar, grondig handboek en ook al is het een vertaald boek, het past goed bij onze Nederlandse flora.

Proeven: van onrijpe walnoot tot hartnoot

In de kramen van Oogstwold en De Voedselboswinkel kon je smaken ontdekken uit het voedselbos. Jorik en Bauke toverden in hun kraam de prachtigste en smakelijkste hapjes op tafel. We hebben iets heel leuks in petto voor volgend jaar zomer, in samenwerking met deze twee creatieve voedselkunstenaars. Daarover vertellen we als het zover is onze nieuwsbrieflezers als eerste. Dus ben je geïnteresseerd in gastronomie uit het voedselbos? Zorg dat je ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

In de kraam van Manon Botha van De Voedselboswinkel kon je de oogst uit het voedselbos ruiken, kraken en proeven. Manon heeft als missie om duurzame voedselproductie toegankelijker te maken en de keten tussen voedselbossen en consumenten te versterken. Je vindt haar Voedselboswinkel in Oosterbeek. Samen met Marieke van Boslekker bouwt ze aan een betere voedselketen, van oogsten tot productontwikkeling.

My Food Forest - slim en eenvoudig je voedselbos beheren

De app van Mark en Marinde gaat je helpen jouw voedselbos slim en eenvoudig te beheren. Met hun app breng je jouw gewassen digitaal in kaart, plan en registreer je oogst en nog veel meer. De aanmeldingen voor hun nieuwsbrief stroomden binnen tijdens het Voedselbosweekend. Ook op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je dan ook in voor hun nieuwsbrief.

Vereniging Drentse Voedselbossen

Veel bezoekers hebben ook informatie ingewonnen in de kraam van Vereniging Drentse Voedselbossen: de place to be om als voedselbosser advies in te winnen. Bij elkaar kijken, stekjes delen, op excursie gaan, artikelen, boeken en films uitwisselen; het is maar een greep uit wat de vereniging doet. Heb je plannen om in Drente een voedselbos te starten of wil je aanhaken bij bestaande initiatieven? Neem een kijkje op de website.

Jong geleerd is oud gedaan: imkeren en oogsten

Maurits en Karlijn Koopmann van Bij Hoeve Holtland demonstreerden zaterdag hoe je op een ambachtelijke manier een bijenkorf kunt vlechten. In hun voedselbos oogsten ze volop vruchten die ze verwerken tot jam en siropen. Veel bezoekers waren verrast door de smaak van hun rozemarijnsiroop, bijvoorbeeld. Over het oogsten van honing hadden ze veel te vertellen, want dat doen ze net een beetje anders dan anders. De bijen houden hun complete honingvoorraad, de hele herfst en winter lang. Pas in het late voorjaar oogsten Maurits en Karlijn de overgebleven honing.

Tasty Biotope en Het Voedselbossen Magazine

Iris Dautzenberg van Tasty Biotope heeft als missie om de kracht van voedselbossen en eetbare tuinen aan iedereen te laten ervaren. In haar kraam kwamen mooie gesprekken op gang over ecologie en gezond voedsel. Wil je in 2026 aan de slag met je eetbare tuin, biodiversiteit, kruiden, bloemen of oogst? Dan heeft ze hele inspirerende workshops voor je in petto. Neem een kijkje op haar website.

Iris schrijft ook voor het Voedselbossen Magazine, een kwartaalblad over voedselbossen, eetbare kruiden en gewassen en daarnaast over alles wat met lokaal voedsel en biodiversiteit te maken heeft. Dit tijdschrift wordt uitgegeven door Stichting Groener en wil graag mensen met de natuur verbinden en hen inspireren om groen te leven. Lid worden kan hier.

Kijken bij de Kweker

Zaterdag 20 september deden we natuurlijk ook mee met Kijken bij de Kweker, de landelijke open dag voor ambachtelijke kwekers. De rondleidingen over de kwekerij werden enthousiast bezocht. We vinden het ontzettend fijn om te zien dat er zoveel belangstelling is voor natuurvriendelijk gekweekte planten. We doen volgend jaar graag weer mee!