

Op de borrelplank uit het voedselbos: ontdek de gele kornoelje
Door Jorik & Bauke | Oogstwold
Het is nu volop zomer en toch nemen we je graag even mee terug naar de start van de lente. Want er is iets magisch aan de eerste tekenen van het voorjaar. Terwijl de winter nog niet helemaal verdwenen is, verschijnen er vrolijke, gele bloemetjes in het voedselbos. Dat is het moment waarop wij weten: het nieuwe seizoen is begonnen! Een van de vroegste bloeiers in ons voedselbos (en trouwens ook gewoon in het wild) is de gele kornoelje (Cornus mas). En geloof ons, deze struik heeft meer te bieden dan je denkt!
Lentekriebels in de struiklaag van het voedselbos
In februari en maart kijken we vaak de daslook uit de grond, voor ons de start van de lente. Maar in de struiklaag van het voedselbos is dan ook al wat gaande, want de gele kornoelje bloeit al in februari en maart. Door die gele bloemetjes zien de, soms nog grijze, dagen in februari en maart er ineens veel vrolijker uit! Het voelt voor ons elk jaar weer als een feest: zichtbaar leven in de tuin en het voedselbos.
In de loop van het voorjaar verschijnen de vruchten: groene, stevige bessen die langzaam verkleuren. Een prachtig gezicht en voor ons het begin van nieuwe culinaire avonturen! Aan het einde van de zomer zijn de bessen rijp en hebben ze een dieprode kleur.
Biodiversiteittopper in het voedselbos, maar smaken verschillen
De gele kornoelje houdt van een beetje schaduw en heeft er geen probleem mee om ‘natte voeten’ te hebben. Voor ons is dat ideaal, want in een schaduwrijk en vochtiger deel van ons voedselbos doet deze struik het fantastisch. Hij staat er al jaren te pronken en trekt hij bovendien volop bijen en vlinders aan. Alleen dat al maakt hem een topper qua biodiversiteit.
Maar we moeten iets bekennen: eerlijk is eerlijk, de smaak van de bessen? Daar zijn wij niet meteen laaiend enthousiast over. Ze zijn zuur en wrang als ze onrijp zijn, en zelfs rijp vinden we ze… tja, niet helemaal ons ding. Maar smaken verschillen, toch? Gelukkig vonden wij toch een manier om ervan te genieten.
Van zure bes tot “Hollandse olijf”
We zijn dus niet zo enthousiast over die rijpe kornoelje bessen, maar waar we wel dol op zijn, zijn olijven, vooral de gezouten variant. En laat de kornoelje-bes nu dé perfecte basis zijn om een soortgelijke snack mee te maken! Het geheim? Zouten. Door de bessen in te leggen in zout, transformeren de vruchtjes tot iets dat heel dicht in de buurt komt van olijven. Een verrassend lekkere twist, gewoon uit eigen voedselbos.
Voor een extra wow effect plukken we de bessen in verschillende stadia van rijping. Zo krijg je een mooie mix van kleuren, smaken en structuren. Voeg er een paar kruiden aan toe of wat knoflook en je hebt een perfecte snack.
Voedselbosborrelplank
Deze olijven staan perfect op een zomerse borrelplank. Maar zo is er nog veel meer uit het voedselbos dat op zo’n plank kan. Wat dacht je van een plank vol voedselbosverrassingen: kornoelje olijven, salsa verde, zilveruitjes van oerprei en kastanjecrackers en misschien nog wel wat onrijpe walnotentapenade. Maar daarover wellicht een andere keer meer.
Ecosysteem
Ben je niet zo’n fan van olijven? Geen probleem. Laat de bessen dan gewoon rijpen en geniet in het najaar van hun natuurlijke smaak, want veel mensen zijn er wél dol op. En als je besluit de struik vooral voor de natuur neer te zetten, weet dan: je helpt bijen, vlinders én vogels enorm. Want in een voedselbos draait het niet alleen om wat wij lekker vinden, maar ook om het creëren van een levendig ecosysteem.
Gele kornoelje: veelzijdig in het voedselbos
De gele kornoelje is veelzijdig in het voedselbos: mooi in bloei, nuttig voor insecten én verrassend lekker op de borrelplank, mits je er iets creatiefs mee doet. Dus, de volgende keer dat je die gele bloemetjes in februari ziet, kun je vast dromen van een heerlijke zomerse borrelplank met olijven van je eigen kornoelje bessen.
Proeven op het Voedselbosweekend 2025
Wil je meer weten of eerst proeven en dan pas geloven? Dat kan! Op 20 en 21 september zijn we aanwezig op het Voedselbosweekend van Arborealis en dan zullen we uiteraard deze olijven meenemen. Zien we je daar?
Over Oogstwold
Oogstwold, een gastronomisch voedselbos waar gastronomie, educatie en recreatie samenkomen in Oostwold. Een groene oase vol eetbare bomen, struiken en bloemen. Jorik en Bauke organiseren regelmatig activiteiten in de vorm van rondleidingen en workshops in combinatie met een lunch of diner. Meer informatie over onze activiteiten kun je vinden op hun website.


